ROTA Modelinde Psikolojik Danışmanın Diğer Paydaşlarla İşbirliği

ROTA Modeline göre okullarda sunulan psikolojik danışma hizmeti okulun bütün paydaşlarına yönelik tasarlanmalıdır. Okul yöneticileri, öğretmenler, idari ve hizmet personelleri ve bakımverenlerin de sistemin içinde dahil edilmesi okul psikolojik danışma servisinin ulaşılabilir ve etkili olmasında önemlidir. Bu noktada standart bir okul günü düşünüldüğünde öğrencilerin günün neredeyse tamamını beraber geçirdikleri öğretmenler kilit rol oynamaktadır. Travmaya duyarlı okullarda benimsenen ilkelerden özellikle okul personelinin gelişiminin desteklenmesi, güvenli ve destekleyici bir ortam yaratmak, ihtiyaçların değerlendirilmesi ve hizmetlerin planlanması aşamalarında okul psikolojik danışmanı lider rolünde yer alır.

ROTA Modeli, psikolojik danışman ve bakımveren iş birliğine önem verir. Deprem kaynaklı afet sadece çocukları değil bakımverenleri de etkileyebilir ve aile üyelerinde de psikopatoloji gelişebilir. Başta bakımverenleri olmak üzere çevresindeki yetişkinliklerin travma ile baş etme yöntemleri çocuklar tarafından model alındığı gibi çocuğun bu beklenmedik ve acı veren olayı bilişsel olarak nasıl algılayacağı, nasıl yorumlayacağı ve olaya nasıl bir tepki oluşturacağı da çok büyük ölçüde çevresindeki yetişkinlere bağlıdır. Çocuğun afet sonrası oluşan gerçekçi olmayan inançları da bakımverenlerinin tepkilerine göre güçlenebilir. Örneğin, “Neden hemen kaçmadın?” veya “Neden onu korumadın?” gibi bakımverenler tarafından ifade edilen neden-niçin şeklindeki suçlayıcı kelimeler veya cümleler afet sonrası çocukların gerçekçi olmayan inançlarını güçlendirebilir. Dolayısıyla bakımverenlerin çocukların afetler sonrası toparlanma sürecinde kritik bir rolü vardır. Bununla parelel olarak modele göre afet sonrası psikolojik danışmanlar tarafından sunulan hizmetlerin aile katılımlı olması gerekir. Bu nedenle bu modelde deprem yaşantısı sonrası bakımverenlerin ebeveynlik becerilerinin değerlendirilmesi, afet sonrası travma ve yas tepkileri hakkında bilgi sahibi olmaları, çocuklarının bu tepkilerini nasıl ele alabileceklerini ve çocuğa nasıl bir ebeveynlik tutumu sergilemelerinin gerektiğini bilmeleri sunulan psikolojik danışma hizmetinin etkililiği için çok önemli bir noktadır.