Skip to content Skip to footer

Bakımverenin İyi Oluşu

Özellikle büyük yıkımların olduğu afetlerden sonra uyku, yeme, duş alma, diş fırçalama gibi temel ihtiyaçları yerine getirmek güç olabilir. Burada önemli olan olabildiğince bu ihtiyaçları yerine getirebilmeye çalışmanızdır. Uykusuz kalma, yetersiz dinlenme ve kişisel bakımların ihmal edilmesi, bakımverenlerin enerji düzeyini düşürebilir ve uzun vadede sağlık sorunlarına yol açabilir. Bağışıklık sistemi, hormonlar, kan şeker seviyeleri ve tansiyon gibi temel vücut fonksiyonları bu durumdan olumsuz etkilenebilir. Psikolojik ve fiziksel sağlığın zayıflaması, bakımverenin çocuklarına yeterince destek olamamasına, ihtiyaçlarını karşılayamamasına ve onların davranışlarına daha az tolerans göstermesine neden olabilir. Bu nedenle bakımverenlerin kendi ihtiyaçlarını dikkate almaları, çocuklarına daha etkili bir destek sağlamalarına ve çocuklarının ihtiyaçlarına daha iyi yanıt vermelerine yardımcı olabilir.

• Zor zamanlarla baş etmek için önerilen stratejiler arasında, sosyal destek sistemini güçlendirmek önemli bir rol oynar. Aile, arkadaşlar, komşular ve sevdiklerinizle duygularınızı paylaşmak, görüntülü konuşma veya mesajlaşma yoluyla bağlantı kurmak ve ailece kaliteli zaman geçirmek bu süreçte etkili olabilir
• Stres faktörleri (iletişim problemleri, maddi güçlükler vb.) ile baş etme planı oluşturmak için aile toplantıları düzenlemek, ortak çözüm yolları bulup uygulamak ve belirlenen çözüm yollarını değerlendirip güncellemek stresle baş etmenizi kolaylaştırabilir.
• Uyku düzenine dikkat etmek mümkünse yedi saatten az uyumamak ve sağlıklı beslenmek de kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olabilir.
• Ayrıca ailecek gerçekleştireceğiniz yürüyüşler, çocuklarınızla dışarıda oynayacağınız oyunlar tüm ailenin fiziksel sağlığına katkı sağlayabilir.

Bu stratejilerin uygulanması, fiziksel ve duygusal sağlığınızı güçlendirebilir, stresle baş etme kapasitenizi artırabilir ve genel iyi oluşunuzu destekleyebilir.

Uyamakta zorlanma veya aşırı uyuma, yeme düzeninde değişiklik (çok ya da az yemek), sinirlilik veya öfke patlamaları, cinsel işlev bozukluğu, zayıf kişilerarası iletişim, normalde keyif aldığınız etkinliklerden keyif alamama, dikkati odaklamada zorluk yaşama gibi belirtileri deneyimliyor olabilirsiniz. Bu belirtiler günlük yaşamınızı sekteye uğratıp sorumluluklarınızı yerine getirmenize engel oluyorsa ve travmatik olayın üzerinden geçen zamana rağmen belirtilerinizin şiddeti azalmadan devam ediyorsa profesyonel desteğe başvurmanız faydalı olabilir.