Psikolojik İlk Yardım nedir?
Bir deprem sonrasında çocuklara ve ergenlere yardım etmek için en yakın temasta bakımverenler bulunur. Depremin hemen ardından pratik bakım ve destek sağlamak, ihtiyaç ve kaygıları gidermek, dinleyip rahatlamalarını sağlamaya yardımcı olmak, bilgi edinmelerine destek olmak ve onları gelecekteki olası zarardan korumak amacıyla çocuklarımızla kuracağımız iletişim Psikolojik İlk Yardım’dır. Psikolojik ilk yardım sadece ruh sağlığı uzmanları gibi profesyonellerin sunduğu bir hizmet değildir. Çünkü psikolojik ilk yardım psikolojik danışma değildir.
Psikolojik İlk Yardımın aşamaları nelerdir?
Psikolojik ilk yardımda amaç çocukların kendilerini güvende hissetmelerini, bağ kurmalarını ve sosyal desteği hissederek kendilerine yardımcı olunabileceğini anlamalarıdır. Bakımverenler olarak çocuğunuza sunacağınız Psikolojik İlk Yardımın 3 temel aşaması vardır. Bunlar: Dinle, Koru, Bağ Kur’dur.
- Psikolojik İlk Yardımın ilk aşaması dinlemektir. Çocukların duygularını ve davranışlarını anlamak, ne gibi değişiklikler yaşadıklarına dair ipuçları yakalamak için çocuklarımızı dinlemeliyiz. Ancak unutmayalım ki bazen çocuklarımız duygularını sözel olmayan yollarla ifade edebilirler. Bu nedenle çocuklarımızın nasıl davrandığına da dikkat etmeliyiz.
- İkinci aşama korumaktır. Çocuklar için bilgi sakinleşmelerine, kaybettikleri güven ve kontrol duygularını yeniden kazanmalarına yardımcı olacak bir araçtır. Depremin doğası gereği beklenmedik ve ani olması çocuklarda belirsizlik ve belirsizliğe bağlı olarak da kaygıya sebep olur. Bazen aynı soruları tekrar tekrar sorarak deneyimlerini anlamlandırmaya çalışırlar. Böyle durumlarda sabırla çocuklarımızın sorularını cevaplamalıyız. Aklındaki soru işaretlerini kaldırarak kafa karışıklıklarını giderirsek depremin olumsuz etkilerini hafifletebiliriz.
- Son aşama ise bağ kurmaktır. Depremler gibi günlük yaşamı olumsuz etkileyen olaylar sonrasında çocuklar kendilerini güvende hissetmek için alışkanlıklarına devam etmek isterler. Mümkün olduğunca günlük rutinlerini devam ettirmesi için çocuklara uygun ortamı sağlamalıyız. Bunun için olabildiğince çocukların sosyal ilişiklerini sürdürmesini; arkadaşları, akrabaları ya da komşuları gibi kendisini güvende hissedeceği kişilerle bir araya gelmesini pekiştirmeliyiz.
Çocuklar ve ergenler için ne zaman bir ruh sağlığı uzmanından destek almak gerekir?
Aileden ya da arkadaşlardan birinin ölümü, evcil hayvan kaybı, birinin ciddi şekilde yaralanmasına ya da ölümüne şahit olma, depremden sonra bir aile üyesinin kaybolması, depremden kaynaklanan bir yaralanmanın olması ya da yer değişikliği durumları yaşanıyorsa ruh sağlığı uzmanından destek almak gerekebilir.